דעות

מדוע בישראל מתים פחות מקורונה ומה צריך לעשות בגל המגיפה הבא

באיטליה, בספרד ובארה"ב נסקו שיעורי התמותה בין החולים המונשמים עד כדי כך שהוטל ספק ביכולת מכונת הנשמה לסייע לחולים הקשים. במה אנחנו שונים ממדינות המערב המפותחות האחרות והאם צוותי הרפואה שלנו טובים יותר

מחלקת קורונה. צילום: יוסי אלוני/ פלאש 90

עם דעיכת הגל הראשון וברקע הציפייה לגל נוסף בחורף, ניתן לעשות סיכום ביניים, להשוות את התוצאות בישראל למדינות במזרח הרחוק ובמערב, ללמוד מהניסיון שלהן ולשפר מהר את מה שניתן.

כשקיבלנו בהתחלה את נתוני התמותה הגבוהה מסין, סברנו שאולי מערכת הבריאות שם לא מפותחת מספיק. טעינו, ואיתנו כל העולם המערבי, בהערכת אכזריות הנגיף. מצאנו את עצמנו מביטים בהשתאות מהולה בעצב במדינות מפותחות כמו איטליה, ספרד וארה"ב, שבהן שיעורי תמותה מבהילים סביב 80% בין החולים המונשמים. עד כדי כך, שהוטל ספק ביכולת של מכונת הנשמה לסייע לחולים הקשים.

גילינו מצב חדש בתגובת הריאות למכונת ההנשמה, בתגובת מערכת הלב וכלי הדם לשינויי הלחצים בחזה, בהתפתחות סתימות בכלי הדם בריאות ובתגובת יתר של מערכת החיסון, עד כדי גרימת נזק ממשי לכל המערכות החיוניות

כל מה שלמדנו במשך עשרות שנים על הנשמה וטיפול נמרץ בחולים עם אי-ספיקה נשימתית חריפה נראה פתאום לא מתאים. גילינו מצב חדש בתגובת הריאות למכונת ההנשמה, בתגובת מערכת הלב וכלי הדם לשינויי הלחצים בחזה, בהתפתחות סתימות בכלי הדם בריאות ובתגובת יתר של מערכת החיסון, עד כדי גרימת נזק ממשי לכל המערכות החיוניות. ניסינו תרופות חדשות וישנות ולמדנו תוך כדי תנועה מה עוזר (הנשמה עדינה, הפיכה על הבטן, תרופות נוגדות קרישה) ומה מזיק (לחצי הנשמה גבוהים, התייבשות).

ועכשיו, לאחר חודשיים של מלחמה על כל חולה, מה התוצאות? נכון ליום שלישי האחרון (29 באפריל), מתוך 419 חולים שהגיעו למצב קשה בישראל, מתו 212. כלומר כ-50% "בלבד". עם כל האבל והצער על כל אדם שאבד, מדובר בהצלחה בהשוואה ל-86% בסין ו-88% בניו יורק. כשבודקים את גיל המתים ואת מחלות הרקע שלהם, נתון זה אינו גבוה באופן קיצוני בהשוואה לתמותה הצפויה משפעת או דלקת ריאות קשה עם סיבוכים.

אז במה אנחנו שונים ממדינות המערב המפותחות האחרות? האם החולים אחרים? התרופות שונות? האם צוותי הרפואה שלנו טובים יותר? קרוב לוודאי שהתשובה לכל השאלות הללו היא "לא".

מערכת הבריאות הקטנה והרזה שלנו, המתוחה בכל חורף עד קצה גבול יכולתה, רגילה, מנוסה ומיומנת בתפקוד במצבי לחץ. לא הגענו לאי-ספיקה טיפולית ותפקודית כמו במדינות האחרות. רחוק מזה. כל חולה זכה לטיפול נמרץ מלא ומיומן

התשובה להבדל הגדול בתמותה טמונה לדעתי בכמה גורמים אחרים. ראשית, יש לומר בפה מלא: הסגר עבד. מספר החולים הקשים היה קטן מהצפוי. שנית, כל מרכיבי המערכת התכוננו היטב, מההנהלות עד אחרון צוותי הרפואה.

ולבסוף, מערכת הבריאות הקטנה והרזה שלנו, המתוחה בכל חורף עד קצה גבול יכולתה, רגילה, מנוסה ומיומנת בתפקוד במצבי לחץ. לא הגענו לאי-ספיקה טיפולית ותפקודית כמו במדינות האחרות. רחוק מזה. כל חולה זכה לטיפול נמרץ מלא ומיומן מאחיות ואחים, רופאות ורופאים, טכנאיות וטכנאי הנשמה, כולם בעלי ניסיון ומיומנות.

הם למדו את המחלה לעומקה וטיפלו בכל חולה בהתאם לצורך שלו באותו זמן, עמדו שעות ליד מיטתו, בדקו בכל רגע את לחץ הדם שלו ואת ריכוז החמצן בגופו, התאימו את נתוני ההנשמה, העלו מינון תרופה זו והורידו מינון אחרת, שינו את תנוחתו, ליטפו אותו במבטיהם ובידיהם ונתנו לו ולמשפחתו תקווה להחלמה.

אז מה צריך לעשות כדי שנמשיך לתת שירות כזה גם בגל הבא של המגיפה, גם אם מספר החולים יהיה כפול?

מספר מיטות טיפול נמרץ כללי בישראל הוא מהנמוכים במדינות ה-OECD - רק כ-350 מיטות פעילות בכ-30 בתי חולים (פחות מ-5% ממספר המיטות הכלליות). מספר המנהלים, המומחים והמתמחים בטיפול נמרץ נכון להיום הוא רק כ-200. כדי שנוכל לתת טיפול לכל חולה, בלי אפליית גיל או מצב רפואי קודם, עלינו להגדיל באופן משמעותי את זמינות המיטות (לפחות פי שלושה) ואת מספר המומחים (לפחות פי שניים).

(המאמר התפרסם לראשונה ב-ynet)

נושאים קשורים:  ד"ר ירון בר לביא,  דעות,  נגיף הקורונה,  חדשות,  תחלואה ותמותה,  טיפול נמרץ,  מכונות הנשמה,  19-COVID
תגובות
אנונימי/ת
06.05.2020, 10:57

לא צריך להיות ראש הצט"מ כדי לדעת שמספר הנדבקים בישראל אינו מספיק על מנת להעניק חסינות עדר.

06.05.2020, 19:08

"הסגר עבד" זה המפתח.

הסגר שכפה עלינו שר הבריאות שכל כך הרבה התקיפו אותו ונהנו לרדת עליו, זה הדבר הראשון במשוואה.
סגירת הגבולות וסגירה בתוך גבולות המדינה.

איפה הם כל המשמיצים שיבואו ויגידו 'טעינו'? או שגם היום הם מחפשים איפה והיכן ניתן להשמיץ את ה'חרדי' הזה.

מסכימה עמך בהחלט.
יתכן שמלכתחילה היה מקום להכליל יותר מומחים לחירום - צבא וכו' להעביר יותר משאבים לבתי האבות, בדיקות אבחון ברור ולא "בידוד עדר" - אבל בהחלט נחישותו
של מר בר סימן טוב הוצדקה במלואה.

אנונימי/ת
06.05.2020, 20:13

בכל אופן לא היו מיליון מודבקים ו-10,000 מתים תוך חודש כמו שראש הממשלה הצהיר לפני פסח. אין אצלינו כנראה חיסון עדר כמעט בכלל (בגלל שהסגר היה די מההתחלה) אבל אם זאת אפילו באיטליה או בספרד כלל החולים הם כ-0.33% מהאוכלוסיה הכללית (https://www.worldometers.info/coronavirus/). נכון שבאיטליה במיוחד היה שיעור תמותה גבוהה של מעל 10% אבל זה רק בגלל שבצפון איטליה (לומברדיה) אחוז האוכלוסיה המאד מבוגרת גבוהה, היא פעילה מבחינה חברתית והיה צירוף של חגיגות הקרנבל באיטליה (וספרד, חגיגות הרחוב של 40 יום לפני הפסחא הקתולית). דבר שגרם לכמות עצומה של חולים בו זמנית שרובם גלשו ל"סערה ציטוקינית" והנשמה ולא היה מספיק ציוד הנשמה כדי לתמוך בכולם. לכן הרופאים נאלצו להחליט מי יחייה ומי ימות ומכאן מספרי התמותה הענקיים. צריך לזכור שביחס לכמות חולים ותמותה אצלינו המצב לא היה יותר טוב משכנותינו הערביות והרבה פחות טוב מיוון או קפריסין. אפילו תאילנד ואוסטרליה שהתחילו את הסיוט לפנינו הגיעו לכמות חולים ומתים נמוכה יותר. בדרום סין ובהונג קונג התחלואה בנגיף והתמותה היו הרבה יותר נמוכים מבצפון. המסקנה לא משרד הבריאות (על חוסר יעילותו) לא הסגר ולא ראש הממשלה ושאר הממשלה אחראים על התחלואה "היחסית" נמוכה והתמותה ה"יחסית" נמוכה אלא תנאי השמש, החום והלחות היחסית שפוגעים בויאביליטי של הוירוס וביכולתו היחסית להדביק.

06.05.2020, 22:26

A rare intelligent voice.

06.05.2020, 21:12

סוף סוף קול שפוי ומאוזן של רופא שבא מ"השטח". ירון בר-לביא צודק בניתוח שלו: ההצלחה ב"קרב הבלימה" של המגיפה שייכת לשילוב: סגירת השמיים, בידוד וצעדי ריחוק חברתי, היערכות חכמה של בתי החולים ומעל לכל- מסירות יוצאת מהכלל של הצוותים הרפואיים. כל החכמולוגים שהשתלחו במשרד הבריאות על שהרחיק לכת בצעדיו, צריכים להודות שפתיחת המשק התאפשרה רק בזכות ה"הגזמה" הזאת.
לעתיד (הקרוב?) צריך לחשוב איך מכינים ימח"ים של ציוד רפואי ואיך שומרים על רעננות הצוותים הרפואיים לקראת הגל הבא. אולי הקמת 3-4 מרכזים אזוריים לטיפול בחולים בינוניים וקשים, יחד עם מלוניות לבידוד, מתאימה יותר לטיפול במגיפה גדולה, מאשר השבתה חלקית של 25 בתי חולים?

אנונימי/ת
07.05.2020, 01:44

שואל בכנות, השבתת בתי החולים היתה כחלק מסגירת המשק ומניעת הדבקות, פחות כדי לטפל בחולי קורונה. אני טועה?

אנונימי/ת
06.05.2020, 21:34

אין מה לטפוח על השכם ,כנראה שמישהו בילבל אותכם,הסגר השפיע על התחלואה שלא היתה נמוכה באופן חריג.מה שהיה נמוך הם החולים הקשים פחות משלושה אחוז מכלל הנדבקים ולכך אין הסבר עדיין .

אנונימי/ת
06.05.2020, 23:05

מר בר סימן טוב, ד"ר בועז לב! כל הכבוד ! אנשים חכמים מיקצועים שמתפקדים נכון למרות הסביבה הלא תמיד תומכת וחבל שכך ! אתם דואגים בראש הראשונה לבריאות של האנשים ולא כמו נציגים אחרים הדואגים לכסף ( כסף בוודי חשוב לבן אדם חי , למתים אין צורך בכסף) תמשיכו ככה ! כל בן אדם שפוי אתכם! בזכותכם המצב לא כל כך חמור ! אם היו נותנים למשרד הבריאות חופש פעולה מלא וללא ויכוחים מטופשים של הנציגים מערכות שונות היו עוד פחות מתים. כל ויכוח כזה מביא מוות ! מתי התקשורת תפסיק להיכנס ולהשפיע על ההחלטות של משרד הבריאות ?! מי האלו הקובעים גורלות? בוריס ג'ונסון הבין קצת יותר טוב את המצב רק אחרי שחלה בעצמו. מי שלא חלה לא מבין את גודל הסכנה?!

אנונימי/ת
07.05.2020, 01:43

כל מילה.

אנונימי/ת
08.05.2020, 15:03

אכן מדיניות הסגר הראשונה הייתה נכונה, מובילה בעולם, ומנעה התפשטות המגפה ועל זה ברכות לאנשי משרד הבריאות ונתניהו. מרגע זה הכל היה כשלון, ריכוזיות בר סימן טוב מנעה הקמת גוף מנהל רציני. ניהול כושל של בתי אבות, בדיקות, סגר לשבים מחו"ל, התמודדות בזמן עם אוכלוסיות בעייתיות. הכישלון מניהול לקוי ובאיחור ולא בגלל הבעיות האוביקטיביות. בניהול נכון אפשר היה לעבור לבידודים ממוקדים ולהפחית הנזק הכלכלי. גם היציאה מהסגר בלגן גדול ללא הגיון. מצבנו הבריאותי לא רע, יכול היה להיות יותר טוב עם ניהול טוב ופחות ריכוזית ואגו על ידי מי שלא מבין בתחום.

07.05.2020, 04:21

אם מסתכלים על מדינות אחרות באזור , מצרים, הרשות הפסלטנית , ירדן , וכד'.. יוון , קפריסין, מצב המתים שם היה אפילו יותר טוב בהרבה מאצלינו, ואפילו אם זה לא מדוייק עדיין מצב התמותה בכלל האזור טוב יותר, ואי אפשר לחשוד ששם הרפואה מתקדמת, אז הנתונים שאנחנו שומעים מביבי שמשווה אותנו למדינות אחרות באזור אחר לא בדיוק קנה מידה, ולכן אין לי מושג מה שונה במזרח התיכון אבל אם בודקים אנחנו עם המספרים הגבוהים ביותר של מתים ממדינות האזור

אנונימי/ת
07.05.2020, 10:37

זו לגמרי הנקודה. במדינות סביבנו ש"הרגו" פחות את החיים עם הסגר עדיין מספרי החולים היו נמוכים מאצלינו וכך התמותה. כל הכבוד לצוותים הרפואיים שעשו ועושים ימים כלילות שהורידו את כמות המתים אבל ההיסטריה וכס"תח של בכירי משרד הבריאות ושל ראש הממשלה פגעו קשה בכלכלה והשאלה האם בכלל היו מוצדקים. ועעשיו זה הזמן לחשוב בהנחה שהסבב בזה לקראת דעיכה מה לעשות אם חו"ח תחזור המגיפה הזאת או אחרת. מה שברור שצריך לנטר, לשמור ולידע את האוכלוסיות עם פגיעות רבה יותר לנגיפים ובטח את הגרים בבתי אבות (ושם משרד הבריאות והממשלה נכשלו בגדול) לנטר את האוכלוסיה כולה כדי לזהות איזורים חמים ולא לסגור באופן גורף את המשק. ואחת הנקודות החשובות, שיהיה גוף אחד ששולט בכל הנעשה, שמקבל את כל המידע, מעבד אותו ומדברר אותו לאזרחים. ברור לכולם שגוף כזה היה צריך להיות פיקוד העורף רק שראש הממשלה חשב שירוויח יותר אם הסיפור ינוהל ע"י שר בריאות שלא מבין אפילו מה היא הכפלה אקספוננציאלית ומנכ"ל שר בריאות שאינו מבין בבריאות. יתכן שאם לא הייתה יריבות בין ראש הממשלה לבנט שהיינו רואים את הטיפול של פיקוד העורף במצב כבר עכשיו אבל צריך מאד לקוות שהוא ייטפל במקרי מגיפה כה קשים בעתיד.

אנונימי/ת
09.05.2020, 15:58

אולי כי :
1. במדינות אלה אין בתי אבות .
2. אוכלוסיית בתי אבות בארץ ברובה אשכנזים אשר ידוע כי חיים יותר , וככל שיש יותר בני 80 ומעלה - יש גם יותר נפטרים .
3. יש משהו בגנטיקה ו/או במזג האוויר כאן מסביבנו שמונע מאנשים לחטוף את הווירוס .
4. מה שבטוח - אצלנו כל חולה קורונה קיבל טיפול VIP כשהוא מוקף בצוותים רפואיים שנתנו את הנשמה .
בקרוב בוודאי יתפרסמו מחקרים שבדקו את כל הנקודות הנ"ל .
(תודה לד"ר בר לביא מרמב"ם שהציל את חיי כשהייתי בסכנת חיים עם בעיה רפואית מורכבת ובהריון בסיכון...הילד כבר בן 16 וחצי וגם אני עדיין כאן).